responsive web templates

SVANBYHUMLE

Svanby - Svensk Humle - Aromhumle - Single Hop

Förhoppningarna på den lokalt växande humlen är stora. Både analyser gjorda i Tyskland och testbryggningar visar att Svanbyhumlen är en kvalitativ aromhumle vilken även fungerar som en single hop.

Några av provbryggningarna, en English Brown Ale samt en Münchner Hell (lager), har fallit väl ut och båda dessa har tagits väl emot med kommentarer som välsmakande, len och behaglig beska. 

Sammanfattningsvis är Svanbyhumlen en humle som kan stå på egna ben! Fler öltyper kommer att provbryggas det här året, förhoppningsvis kanske det kan bli en blygsam skörd på de övriga svenska klonerna. Dessa ettårsplantors eventuella skörd kommer förmodligen inte nå upp i de värden som nationella genbankens plantor uppvisat eftersom det normalt tar ett antal år innan plantorna når sin fulla potential.

En flaska lager (av enbart svanbyhumlen) som hade lagrats i kylskåp i över ett halvår hade ändrat karaktär och fått ett ännu större djup och komplexitet i smaken. Det var en glädjande upptäckt!

Det intressanta och kanske mest utmärkande för Svanbyhumlen är att den står sig mycket väl gentemot de etablerade tyska aromhumlesorterna som t.ex. Tettnanger eller polska sorten Lublin när man jämför de olika oljornas ratios. Svanbyhumlen har en mycket hög oljehalt och har idag högst kända halt av oljan Farnesene av de svenska klonerna/sorterna. Med reservation för variationer som kan påverkas av t.ex. jordmån, plantornas ålder och övriga växtbetingelser som klimat.

Svensk humle har ett oförtjänt dåligt rykte och det är svårt att sätta finger på varför. En sak är klar, så är inte fallet och det gäller inte bara Svanbyhumlen. Utöver Svanbyhumlen kommer full produktion av Hulla Norrgård (och eventuellt Korsta och Näs (alla tre ingår i projektet Grönt Kulturarv)) bli verklighet inom ett par år. Det finns redan ett par bryggerier som använder svensk humle - gör det du också!


ANALYS PÅ SVANBYHUMLEN
Enligt lab i Tyskland är det här en typisk aromhumle men som sticker ut med sin mycket höga farnecenhalt. Vid jämförelser med etablerade aromhumle som t.ex. Hallertaur, Spalter, Tettnanger, Hersbrucker Spät, Spalter Select, Saphir, Smaragd och Lublin, så är vi övertygade om att Svanbyhumlen matchar dessa. Vi skall komma ihåg att analysen av svanbyhumlen var efter en dålig sommar. Det skall bli spännande och se hur nästa skörd och analys faller ut.

α-syra    4,4%*        KW EBC 7.4    4,4%    KW EBC 7.5    5,0%
% Cohumulon    29,6

β-syra    6,6%*
% Colupulon    51,4

Tot OilEBC 7.10    1,1 ml/100g


SVANBYHUMLE

På den här stören klättrar fem stänglar humle. Kottarna växer sig större och större nu i mitten av juli. Det ska bli riktigt spännande att skicka iväg dessa för analys och se i vilken utsträckning årets varma och regnfattiga väder påverkar värdena för denna humle.

Plantor (sticklingar) som planterades i slutet på augusti förra året ser ut att börja blomma nu och borde kunna få en skörd av dessa om inte bladlusen och andra skadeinsekter sätter stopp för detta.

Jämförelse mellan fyra svenska humleväxter

Av Niclas Larsson, 2018-07-15

Det är intressant att leka med jämförelser. Jag har tidgare gjort en jämförelse mot etablerade s.k. noble hops (very fine aroma hops) från Tyskland och Polen. Nu har jag jämfört fyra svenska humleväxter, den egna lokalt växande humlen på gården samt de tre humleklonerna som ingår i grönt kulturarv.

Onekligen finns det, kanske inte helt oväntat, en del beröringspunkter med klonen NÄS och Svanby med tanke på att de växer i samma landskap. NÄS är funnen i Västlands socken, Tierps härad och Svanbyhumlen växer i Svanby, Tierp.

Den största skillnaden är en av huvudoljorna Linalool där Näs har 600% mer av den oljan och 85% av oljan Farnesene jämfört med Svanby. Skillnaderna blir lite större när de olika ratiorna mellan de olika oljorna jämförs (se tabellen nedan). De fem oljorna, Humulen, Linalool, Caryphyllene, Farnesene och Myrcene, uppgår till 71,% totalt, medans Svanbyhumlens fem oljor uppgår till 75,6% totalt. Jämfört med Hulla Norrgård och Korsta är det ganska stora skillnader. Observera att det här är en grov jämförelse och utförliga labanalyser behövs göras för att verkligen se skillnaderna - eller likheterna.

Det här är ett sätt att få en fingervisning av hur humlen skulle kunna fungera vid bryggning. Planen är att släppa ett verktyg som vi kallar för "HOP FINGERPRINT" där du kan mata in dina egna analysvärden och sedan få diagram på hur din humle passar in på andra valda etablerade humlekloner/sorter.

Här nedan kan du se en del av det verktyget. Gröna markeringar indikerar en matchning (i intervallet 85-115% jämfört med Svanbyhumlen).

Adress
Svanby Humlegård
Del av Larsson geoXplorer INTL
Att. Niclas Larsson
Svanbygatan 33
815 37 TIERP

Kontaktinformation
kontakt@svanbyhumlegard.se


Organisationsnr /Säte


  • Säte Tierp, Uppsala län

    Vi tar tyvärr inte emot oanmälda besök.